Reclama

De ce rezista mierea sute de ani de ani fara sa se strice?

+7 voturi
25 vizualizari
De ce rezista mierea sute de ani de ani fara sa se strice?
Intrebare adresata de mederea (430 puncte) Iul 16, 2014 in categoria Gastronomie

1 Raspuns

0 voturi
Raspunsul este unul aproape la fel de complex ca aroma mierii: este vorba de mai mulţi factori ce lucreaza intr-o armonie perfecta pentru a obţine acest efect. Primul motiv se datoreaza compoziţiei chimice a mierii. Mierea este, in primul rând, un zahar. Zaharurile sunt higroscopice, termen ce inseamna ca in starea lor naturala conţin foarte puţina apa, dar ca o pot absorbi cu uşurinţa din atmosfera daca nu sunt acoperite. "Mierea, in forma ei naturala, conţine foarte puţina umiditate. Într-un astfel de mediu foarte puţine bacterii sau microorganisme pot supravieţui, astfel ca mor", explica Amina Harris, director executiv in cadrul Honey and Pollination Center de la Institutul Robert Mondavi al Universitaţii California. Explicaţia lui Harris dezvaluie un element important al longevitaţii mierii: pentru ca mierea sa se strice, este nevoie sa fie ceva in interiorul sau care sa se strice. Într-un astfel de mediu neplacut, organismele nu pot supravieţui suficient de mult in miere pentru a avea oportunitate de a "strica" acest aliment.
De asemenea, mierea este extrem de acida. "Are un pH ce se gaseşte undeva intre 3 şi 4,5, aproximativ, iar acest acid va ucide aproape orice doreşte sa creasca in miere", mai spune Harris. Astfel, bacteriile şi alte organisme care scurteaza durata de viaţa a alimentelor sunt nevoite sa caute o alta gazda, caci speranţa de viaţa in miere este foarte scazuta.
Raspuns dat de ereea (220 puncte) Iul 16, 2014
...